Brandweerman overboord!

12 september 2022 17:56

Met Brandweer Hem-Venhuizen wordt er dit jaar veel samengewerkt vanwege de bestaande opstapregeling: de brandweer stapt aan boord van de reddingboot als de hulpverlening daar om vraagt. Deze maand oefenen beide ploegen met elkaar met verschillende (brandweer)man overboord scenario’s.

Hoe ervaart men een val in het water in bluspak met en zonder ademlucht? En voor onze bemanning: hoe krijgen we hen zo snel en goed mogelijk uit het water? Deze scenario’s zijn door de Brandweeracademie in het zwembad al eens getest. Deze oefeningen zijn bedoeld zodat iedereen in geval van nood goed weet hoe te handelen en ook weet wat er plaatsvindt in een dergelijke situatie.

Reddingstation Wijdenes werkt nauw samen met Brandweer Noord-Holland Noord en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bij incidenten op en rond het water. Bij scheepsbranden, incidenten met gevaarlijke stoffen, technische hulpverlening, duikinzetten of medische noodsituaties kunnen brandweer en ambulancedienst opstappen op onze reddingboten. Maar andersom worden onze reddingboten door de meldkamer ook ingezet bij incidenten op de grens van land en water zoals bijvoorbeeld een auto te water langs dijk of bij incidenten in havens. Door gebruik te maken van elkaars expertises kunnen we hulp bieden in bijna alle denkbare situaties.